1990

Het huwelijk

Regie: Maarten Goudswaard

Het werk van Gogol wordt vaak geïnterpreteerd als ‘politieke satire’. Dat was echter niet zijn opzet, zijn kracht ligt voornamelijk in de beschrijving van het alledaagse, het lage, het absurde en humoristische.

Volgens Gogol waren mensen gevaarlijke gekken die zaken nastreven die ze zelf uiterst belangrijk vinden, terwijl een belachelijk logische macht er voor zorgt dat ze hun zinloze arbeid blijven verrichten.

De beroemdste verhalen van de hand van Nicolaj Gogol zijn: De Newski Prospect, Het Dagboek van een Gek, De Neus, De Mantel en de toneelstukken De Revisor en het Huwelijk.

Iwan Koezmitsj Podkoljosin, hofraad in actieve dienst, wil trouwen, durft eigenlijk niet, maar trekt tenslotte toch de stoute schoenen aan. Neemt zelfs een koppelaarster in dienst en zelfs zijn vriend gaat zich ermee bemoeien.

Op het laatste moment wil hij eigenlijk toch maar niet, of wel …

“Als we zouden weten waarom Iwan Koezmitsj eerst niet wil trouwen en daarna wel en daarna toch weer niet, dan zouden we te maken hebben met een stuk, waarvan er al zo velen zijn. Maar we hebben hier te maken met een stuk waar mensen zich al haast anderhalve eeuw tranen om lachen”. Karel van het Reve.

U moet dit stuk zien in de tijd en het land waarin het geschreven is; Rusland anno 1840. De adel/grootgrondbezitters hadden hun lijfeigene. Er was een groot standenverschil, een enorme bureaucratie en dito ambtenarenbestand. Tsaar Nicolaas was aan het bewind.

Toch zijn er weldegelijk lijnen te trekken naar het leven van vandaag. Ook nu zijn er mensen die zich door hun gedrag voor aap zetten, die niet durven kiezen. Manipulatie is aan de orde van de dag, het egoïsme tiert welig, en … er is altijd wel een slachtoffer.

U moet dit stuk zien als een absurde en vermakelijke spotprent met zeer scherpe karakterschetsen, waaraan u hopelijk veel plezier zult beleven.