1993

Top girls

Rregie: Jan-Pascal Grosfeld

Top girls is een toneelstuk, opgebouwd uit taferelen. U krijgt een voorstelling te zien, die aanvangt met een fantasie diner, met aan tafel een aantal historisch beroemde vrouwen en eindigt met een familiebezoek in de provincie. Het verhaal ontwikkelt zich vanuit een allegorisch schouwspel tot een puur sociaal realistisch stuk.

Waarin onderscheidt de vrouw zich van de man, behalve in de voor de hand liggende verschillen? Wat is biologisch bepaald en wat maatschappelijk? En belangrijker, hoe ga je daarmee om, welke keuzes kun (moet) je zelf maken? Als een belangrijke drijfveer in je leven zelfontplooiing is, wordt het een worsteling. Dat is iets wat bijna zeker is en misschien helemaal wanneer je als vrouw geboren bent.

Churchill heeft er in ieder geval niet voor gekozen om met gestaalde feministische uitspraken een voorstelling te geven van het klassieke dilemma der seksen. Wel heeft ze vanuit diverse standpunten het onderwerp geprobeerd te belichten. De mannen worden uiteraard op de korrel genomen maar huiver niet, de hand wordt ook in eigen boezem gestoken …

“Op de planken”, zien we dit keer geen man(nen) in de hoofdrol, zelfs niet in een bijrol. Nee, het zijn de vrouwelijke leden van toneelvereniging Ernst & Luim die “in de schijnwerpers” staan, met de mannen dienstverlenend op de achtergrond.