2006

Festen

Thomas Vinterberg

Regie: Peter Arts

Het verhaal gaat over een familiereünie ter gelegenheid van de 60e verjaardag van hoteleigenaar Helge, die nogal anders verloopt dan de jarige had verwacht.
Een niet uitgenodigde zoon brengt in het riante hotel een proces op gang, waarin veel onverwerkt familieleed opgerakeld wordt.
De schone, burgerlijke schijn, die Helge als geen ander op kan houden, prikken zijn kinderen wreed door.
Daarbij word je als kijker behoorlijk in verwarring gebracht: wie moet je geloven bij op het eerste gezicht bizarre onthullingen?
En hoe zou je zelf reageren?

Thomas Vinterberg over Festen:

“Het gaat over lafheid, de waarheid niet onder ogen willen zien. Anderzijds is het een lofzang op de familie. Dat klinkt cynisch om dat over deze leugenachtige familie te zeggen, maar uiteindelijk vind ik het een enorme kracht van een familie dat de band blijft bestaan, wat er ook gebeurt. Je familieleden zijn de enige die je je hele leven van het begin af aan hebben meegemaakt. Je zult altijd lid van een familie zijn, ook al beslis je om nooit meer wat met ze te maken te hebben. Die hele ambivalentie fascineert me. Ik snap dat de ouders uit het stuk zich zo vastklampen aan hun familie en dat ze de waarheid niet onder ogen willen zien, want ze staan op het punt om het belangrijkste uit hun leven te verliezen: de structuur van de familie, waar je niet voor hebt gekozen, maar blijkbaar erg aan gehecht raakt."