Peer Gynt

In 2019 zijn we enthousiast begonnen aan het verhaal van Peer Gynt. Helaas legde corona de boel plat en verdween dit prachtige stuk in de lade. Ook in de reprise durfden we het door corona niet aan dit stuk te repeteren en spelen omdat het erg fysiek is en we als spelers dicht op elkaar staan. Helaas konden we vorig jaar het ingestudeerde stuk De Revisor ook niet spelen vanwege teveel risico.

Maar afgelopen jaar werd dit verhaal weer opnieuw opgepakt omdat het stuk zo goed past bij de groep spelers van Ernst & Luim. Samen met de jeugdspelers en een aantal nieuwe spelers hebben we ons verdiept in de teksten en betekenis. Een hele kluif maar daar zijn we bij Ernst & Luim niet vies van, eerder een uitdaging die gretig wordt opgepakt. Het stuk kan gezien worden als een familievoorstelling omdat de vorm van het verhaal erg beeldend is en daardoor toegankelijk is. Herkenbare thema’s, verpakt in mooie woorden en neergezet door bijzonder personages die sprookjesachtig aandoen. De spelersgroep is uitgedaagd in het spelen van diverse rollen en dat vraagt om een duidelijk transformatie.

Peer Gynt is een verhaal over verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken, vluchten, fantaseren, najagen van dromen, inzetten van bedrog en uiteindelijk het geluk vinden dicht bij huis. Sterker nog: het was altijd al daar, het werd alleen niet gezien én niet gevoeld. Is dat in ons dagelijkse leven ook niet vaak zo?

Het publiek gaat met Peer Gynt op reis, volgt hem op de voet in zijn vele avonturen en de prachtige muziek van Grieg maakt dat het af en toe echt intens wordt. Het maken van een voorstelling vraagt toewijding van spelers maar ook van de groep mensen achter de schermen. Zo vraagt deze productie van vijf dames die de kleding verzorgen heel wat denkwerk en inspanning. Ook de decorploeg gaat na de kerstperiode aan de slag met bouwen.

In maart 2023 zijn wij er helemaal klaar voor en zien we uit om na twee jaar weer voor publiek te mogen spelen. En ik weet het zeker: de spelers gaan enorm genieten van deze voorstelling. Ik hoop dat u, trouw publiek van Ernst & Luim, in grote getalen komt kijken en ook zo geniet van de Peer Gynt van Ernst & Luim.

De tekst is oorspronkelijk van Henrik Ibsen en de muziek van Edvard Grieg. Regie is wederom onder leiding van Anneke Schröder.

Zie programmaboekje voor het verhaal en rolverdeling.