2009
Hamlet
Regie: Harold Schraven
De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlets vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook vertelt hij dat zijn oom Claudius de moordenaar is. Claudius eist de troon op en trouwt bovendien met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt.
Hamlet weet niet wat hij moet doen. Spreekt de geest de waarheid of proberen duistere krachten hem tot slechtheid te verleiden? Moet Hamlet wraak nemen op Claudius?
Achtergrond
Hamlet, Prins van Denemarken, doorgaans afgekort tot Hamlet, is een toneelstuk, geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602. De wraaktragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog to be or not to be, die wordt uitgesproken door Hamlet, het personage waar alles om draait.
De eerste opvoering van Hamlet vond waarschijnlijk plaats in juli 1602. Het was in de 16e en 17e eeuw heel gewoon voor een schrijver om zijn ideeƫn uit eerdere literaire bronnen te halen, iets wat wij nu zouden beschouwen als schending van auteursrecht. Shakespeare inspireerde zich voor zijn Hamlet mogelijk op een verhaal uit een vroegere bron, vermoedelijk op een 12e eeuws in het Latijn geschreven geschiedenis van Denemarken.
Het thema van het stuk is wraak, maar andere motieven zijn:
De relatie tussen vader en zoon, moeder en zoon, de zoon en zijn vrienden.
De relatie tussen geliefden (Hamlet en Ophelia, maar ook Gertrude en haar twee
echtgenoten).
Waanzin (gespeelde waanzin zoals van Hamlet, maar ook 'ware' waanzin, zoals van Ophelia).
Macht, oud en jong, handelen versus niet-handelen en existentiƫle vragen over God en het leven (bijvoorbeeld: 'to be or not to be').
De meest interessante vragen in dit stuk gaan echter over de hoofdpersoon Hamlet. Er zijn zoveel interpretaties van zijn personage mogelijk als er lezers en toeschouwers zijn. Ook na 400 jaar kan bijna iedereen wel iets van zichzelf in Hamlet herkennen.