Productie 2018

BRANDEN - De verwoestende kracht van oorlog en haat

Geschreven door de Libanees-Canadese schrijver Wajdi Mouawad.

Regie: Anneke Schröder

Dit aangrijpende verhaal gaat over het leven van Nawal Marwan. Nawal Marwan is overleden als het stuk begint. Nawal heeft tijdens haar leven gekozen om te zwijgen over haar verleden. De waarheid was haar teveel, dan zou er nooit iets veranderen. Nawal wilde het verschil maken en koos voor de liefde. Haar kinderen Simone en Jeanne krijgen na haar dood allebei een brief, een voor hun vader en een andere voor hun broer. Tot dan wisten zij niet van het bestaan van hun vader of broer. Met tegenzin gaan zij naar het geboorteland van hun moeder en ontrafelen zij haar geschiedenis.
Het publiek wordt meegenomen door het verhaal van moeder Nawal, die jong zwanger raakt en haar kind moet afstaan. Nawal verlaat haar dorp. Op advies van haar oma leert zij lezen en schrijven, gaat ze op zoek naar haar zoon en sluit ze vriendschap met de vluchtelinge Sawda. Dan komt er oorlog. In haar land! Wie vecht met wie? Waarom? Buren worden vijanden en de jonge Nawal en Sawda komen in opstand tegen de rebellen. De gevolgen daarvan zijn zwaar, maar Nawal blijft zingen. Vele jaren later, in een ander continent, komt zij oog in oog te staan met de werkelijkheid en kiest ze ervoor om te zwijgen.
Ernst & Luim heeft dit jaar gekozen voor dit prachtige maar heftige verhaal. Voor de spelers en regisseur is het een noodzaak dat dit soort verhalen verteld blijven worden. Dat we niet immuun worden door de beelden die we dagelijks op ons netvlies krijgen. Wij hopen met deze voorstelling een beetje bij te kunnen dragen aan een betere wereld.